Eerste vrij weekend 29 november - 1 december

Hoeve Bailly

Historisch

Op de vruchtbare Vlaams-Brabantse graangrond zijn door de jaren heen ettelijke historische vierkantshoeves verrezen. Lang geleden waren dit belangrijke economische actoren in de regio. 

Uit historisch onderzoek (kaartboeken van de Abdijen van Tongerlo (1657) en Park (1665)) blijkt dat hier op deze plek in de 17e eeuw al een boerderij stond (gedeelte straatkant links). De grote bloeiperiode (de oostelijke vleugel en de schuur) van de boerderij wordt gesitueerd tussen 1713 (Vrede van Utrecht) en 1794 (inval en bezetting door Frankrijk). De laatste grote verbouwingen (gedeelte straatkant rechts en het wagenhuis) gebeurden na 1815 om te eindigen omstreeks 1850 (start import van goedkoop graan uit de VS).

De vierkantshoeve was indertijd het centrum van het landbouwbedrijf, waarbij de grootte van de hoeve het uithangbord was van de rijkdom aan gronden van de eigenaar. De oppervlakte waarover de vroegere eigenaars van Hoeve Bailly beschikten, wordt zo geschat tussen 20 en 30 hectare.

De schaalvergroting en de industrialisering van de landbouw na WO II maakten heel wat hoeves overbodig. De prachtige constructies waren niet langer aangepast aan de moderne bedrijfsvoering en kwamen leeg te staan. De provincie nam de hoeve op in de lijst van historisch waardevolle gebouwen onder de naam Hoeve Bailly, naar de eigenaars in 19de en 20ste eeuw.

Vandaag is de hoeve deels een vakantiewoning. Met de opbrengst onderhouden we mee de historische gebouwen.

Bij de inrichting hebben we zo veel mogelijk originele elementen behouden. Er zijn bijvoorbeeld geen architecturale wijzigingen doorgevoerd zodat het uitzicht van het geheel ongewijzigd blijft. 

Binnen & buiten
de beste tijd

Wij staan altijd klaar voor concrete vragen.
Bel Anne op +32(0)494 62 72 04
of mail naar anne@hoevebailly.be

Hoeve Bailly


Sint-Niklaasstraat 9

3321 Outgaarden (Hoegaarden)

België

Fietsknooppunt 69, wandelknooppunt 531

  • © Hoevebailly